Aanbieding

De clubbladen van Meet The Magic kunnen nu nog besteld worden.

The Hunchback of the Notre Dame

the hunchback of notre damePremière:  19 juni 1996 in de Superdome van New Orleans

Officiële release: 21 juni 1996

Status: 34ste Classic
 
Nederlandse titel: De Klokkenluider van de Notre Dame

Release B en NL: 27 november 1996

Speelduur: 91 minuten 

Video/DVD:  Verscheen op video in 1997 en op DVD in 2002.

casimodoVerhaal: In het 15de eeuwse Parijs, vertelt poppenspeler Clopin het verhaal van Quasimodo, de klokkenluider van de Notre Dame. Quasimodo werd als baby bijna gedood door Claude Frollo, minister van justitie. Frollo wordt voor die daad bestraft door de aartsbisschop die hem verplicht om voor Quasimodo te zorgen. Frollo verbergt Quasimodo in de klokkentoren van de Notre Dame waar hij opgroeit met enkel het gezelschap van zijn vrienden Hugo, Victor en Laverne, de waterspuwers. Omdat Quasimodo misvormd is, heeft hij nog nooit een stap buiten de klokkentoren durven zetten.

Nu hij volwassen is, zetten zijn vrienden hem ertoe aan om toch deel te nemen aan het jaarlijkse Festival of Fools. Daar ontmoet hij de mooie zigeunerin Esmeralda en de heldhaftige soldaat Phoebus. Met z'n drieën nemen ze het op tegen Frollo die de schuilplaats van de zigeuners wil vernietigen. Uiteindelijk is het Quasimodo die Esmeralda en de kathedraal weet te redden uit de handen van de wrede Frollo.

Weetje:  In deze film zitten enkele Disneyfiguren verborgen. Belle loopt op het plein als Quasimodo "Out There" zingt en Pumbaa wordt, met een appel in zijn mond, aan het spit geroosterd (meer in MTM 5).

Foutje:  De pijl die Phoebus raakt, treft hem in de rug. Even later zit die wonde aan zijn voorzijde en heeft hij op de rug helemaal geen wonde meer.

> terug naar lijst disney classics