Aanbieding

De clubbladen van Meet The Magic kunnen nu nog besteld worden.

Mijlpalen

Disneyland Paris heeft ondertussen al heel wat magische momenten beleefd.
De meest memorabele, kan je terugvinden in dit korte overzicht.

WAT ERAAN VOORAFGING (1985-1992)

voor disneyland

Op 18 december 1985 ondertekenen de toenmalige Franse Eerste Minister Laurent Fabius en Michael Eisner, voorzitter van de Walt Disney Company, een intentieverklaring voor de bouw van een Disneypark op het grondgebied van Marne-La-Vallée.

Het officiële akkoord wordt op 24 maart 1987 ondertekend door Jacques Chirac en Michael Eisner. De grondwerken gaan van start in augustus 1988 en transformeren Marne-La-Vallée in Europa’s grootste bouwwerf.

Elke attractie krijgt in de maanden vóór de officiële openingsdatum een aparte inhuldiging in aanwezigheid van sponsors en eregenodigden. Op 12 oktober 1991 valt die eer te beurt aan "Le Chateau de la Belle au Bois Dormant". Op 10 april 1992 worden alle Disneyhotels officiëel geopend in aanwezigheid van hun archtect.

GRAND OPENING  (1992)

Op de avond van 11 april 2002 vult een gigantisch vuurwerk de lucht boven het eerste Europese Disneyland. Diezelfde avond wordt een openingsgala georganiseerd waarop 10.000 eregasten, beroemdheden en persmensen zijn uitgenodigd. Het openingsgala wordt rechtstreeks op TV uitgezonden en door miljoenen mensen bekeken. Het traditionele rode lint wordt geknipt door Michael Eisner, in aanwezigheid van Roy Disney en Bob Fitzpatrick.

De opening voor het grote publiek vindt plaats op 12 april 1992. Het park opent zijn deuren één uur vroeger dan voorzien (officiëel om 9u.01, maar bezoekers worden reeds toegelaten om 8u.01). 
Serge en Maïssa Gallier met hun zoontje Gorka zijn de eersten die de molentjes aan de inkom van het park doen draaien. Zij ontvangen een levenslange inkompas.

 opening disneyland
 

EERSTE VERJAARDAG (1993)

Alhoewel het succes van Euro Disneyland op zich laat wachten, worden er kosten nog moeite gespaard om van deze gebeurtenis een heuglijk feit te maken. Het kasteel wordt omgetoverd in een gigantische verjaardagstaart en krijgt voor de gelegenheid de toepasselijke benaming van "Le Chateau Gateau".

De ingrediënten van deze feestelijke "taart":
300 meter artificiële slagroom,
20 aardbeien van 1 tot 3 m. hoog,
40 kersen met een diameter van meer dan 1 m. en 20 mirabellen van 1 m. hoog.

 verjaardag disneyland

VIJFDE VERJAARDAG (1997)

Voor de vijfde verjaardag wordt het kasteel omgetoverd in " Le Château Fou". Getooid met narrenmutsen en bellen in de stijl van "The Hunchback", doet het zijn bijnaam hiermee alle eer aan. De vieringen voor de vijfde verjaardag zijn sensationeel en nemen een gans jaar in beslag. 

Het feestprogramma gaat van start op zaterdag 12 april onder leiding van Roy Disney met de onthulling van een standbeeld in Fantasia Gardens ter ere van de Europese "Disney Legends". Om 12.00 uur klinkt het startschot voor de grootste Disneyparade ooit met deelname van tientallen Europese folkloregroepen. De apotheose vindt plaats in Main Street waar Barbara Hendricks live "Joyeux Anniversaire" zingt. Om 18.00 uur trekt het "Festival of Fools" door Main Street en om 22.00 zorgt een spetterend vuurwerk voor de traditionele afsluiting van een magische Disneydag (zie ook MTM 7).

 vijfde verjaardag disneyland
 

 millenium feest disneyland


MILLENNIUMVIERING
(1999-2000)

De Millenniumviering in Disneyland Paris is een "Once in a Lifetime" ervaring.
Op 31 december 1999 ontvangt iedere parkbezoeker een Mickey-tasje met leuke geschenkjes waaronder een schitterende zilveren zakhorloge in de vorm van een Mickeyhoofdje. Om 12.00 uur 's middags begint de aftelling naar 2000.
Om het uur komt een plejade van Disney Characters op het speciale Y2K-platform midden Central Plaza om de landen te vieren die vanaf dan reeds in 2000 zitten.
Om 16.00 uur is de premiere van de nieuwste Disney ImagiNations Parade en om 21.45 uur wordt het startschot gegeven voor de Millennium's Electrical Parade.
Om 23.45 uur begint het aftellen naar 2000 met als aphoteose een vuurwerkspektakel
van 360° dat Disneyland Paris in lichterlaaie zet.

Op 1 januari 2000 zijn er de ganse dag doorlopend kleine evenementen met om 21.00 uur als afsluiter de Grand Disney Classics Fireworks (meer hierover in MTM 22). 

opening walt disney studios

 

OPENING WALT DISNEY STUDIOS PARK (2002)

Op 16 maart 2003 opent dit gloednieuwe themapark zijn deuren voor het grote publiek.
De dag voordien krijgen enkele attracties een aparte inhuldiging en 's avonds is Mickey gastheer op een glamoureus galafeest waarop heel wat sterren van het witte doek zijn uitgenodigd (zie MTM 30).

De komst van het Walt Disney Studios Park zorgt tevens voor een algemene naamsverandering, vanaf nu spreekt men van het Disneyland Resort Paris.

 

TIENDE VERJAARDAG (2002)

Door de groots opgezette feestelijkheden rond de opening van het Walt Disney Studios Park is de viering van het tienjarig bestaan van het Disneyland Park tot een minimum herleid.

Daar alle prominenten toch aanwezig zijn voor de opening van de Studios, vindt de eigenlijke viering voor de tiende verjaardag plaats op 14 maart 2002. Waar bij de eerste verjaardag het kasteel werd omgetoverd in een taart, is nu Central Plaza omgevormd tot een gigantisch feestgebak (zie MTM 30).

Op 12 april 2002 zijn alle Franse kinderen, die geboren zijn op 12 april 1992 tussen 8.00 uur en 9.30 uur, uitgenodigd voor een parkbezoek.

tiende verjaardag disney land

VIJFTIENDE VERJAARDAG (2007)

De feestelijkheden ter gelegenheid van de 15de verjaardag van het Disneyland Resort Paris starten op 1 april 2007.

Het feestprogramma bevat onder meer een magische kasteeldecoratie, een gloednieuwe parade en een nieuwe avondceremonie. Tevens worden er begin juni, 2 nieuwe attracties geopend in de Walt Disney Studios, namelijk Crush's Coaster, een fascinerende familieachtbaan in de onderwaterwereld van Nemo en Crush en Cars Race Rally, een amusante attractie voor kleine snelheidsduivels. 

 15 jaar diseny land paris

TWINTIGSTE VERJAARDAG  (2012)

De viering van de 20ste verjaardag concentreert zich voornamelijk op het Disneyland Park. Ondanks de economische crisis zijn er voor deze mijlpaal toch weer enkele interssante premières voorzien.

De spectaculairste is natuurlijk Disney Dreams, een indrukwekkend spektakel met projecties op het kasteel en op waterschermen, lasershow en vuurwerk op de tonen van de beste Disneysongs. De tweede nieuwigheid is de nieuwe parade Disney Magic on Parade.
Tevens krijgen we in het 20ste verjaardagsjaar de mogelijkheid om Mickey te begroeten tussen karakteristieke attributen van al zijn hoogtepunten in de leuke Meet & Greet with Mickey show op de voormalige Fantasy Festival Stage.

 

 

Fotos © DISNEY