DISNEY ANIMATED FEATURES

Disney Classics Collection 

Na jaren enkel korte tekenfilms te hebben afgeleverd, maakt Walt in 1934 de overstap naar langspeeltekenfilms. Dit resulteert in 's werelds allereerste lange animatiefilm in kleur: Snow White and the Seven Dwarfs (1937). Het wordt een grandioos succes en Walt zet de ingeslagen weg verder. 

Het uitbreken van Wereldoorlog II gooit echter behoorlijk wat roet in het eten. Financiële problemen, zowel door moeilijkheden op het thuisfront als door het wegvallen van de inkomsten van buitenlandse (vooral Europese) vertoningen, noodzaken Walt om van langspeeltekenfilms over te stappen op compilaties (verzameling van korte tekenfilms). Met Cinderella (1950) is Disney echter weer helemaal terug. De film kent enorm veel bijval en de successen stapelen zich op.

Walt beseft al vlug dat zijn tekenfilms tijdloos zijn. Om elke nieuwe generatie te laten genieten van zijn creaties, lanceert Walt het idee om zijn tekenfilms om de 7 jaar opnieuw in de zalen te vertonen.   

Kort na Walt's dood in 1966 verschijnt The Jungle Book (1967). De laatste film waaraan Walt persoonlijk heeft meegewerkt, is een schot in de roos. De Studio is echter haar grote leider kwijt en dat wordt merkbaar aan de kwaliteit van de volgende tekenfilms.

Vroegere tekenfilms die in re-release in de zalen vertoond worden, brengen soms meer op dan de nieuwe films. In 1989 komt het grote succes echter terug met de release van The Little Mermaid . De kaskrakers volgen elkaar op met The Lion King (1994) als hoogtepunt.

Jammer genoeg kan dit niveau niet gehandhaafd worden en in 2004 verschijnt de weinig succesvolle Home on the Range als 44ste en laatste Classic. Alhoewel met Chicken Little de nummering verder loopt, verschijnen de Disney langspeelanimatiefilms vanaf dan onder de noemer Walt Disney Pictures.

 

OVERZICHT DISNEY CLASSICS 

DISNEY CLASSICS OP VIDEO EN DVD

Disney-Pixar Films

Pixar startte oorspronkelijk als de Graphics Group, een onderdeel van de computer
afdeling van Lucasfilm Ltd, opgericht door George Lucas in 1979. In 1984 verliet John Lasseter Disney om zich bij het special-effects-team van George Lucas te voegen. Steve Jobs (medeoprichter van Apple) kocht in 1986 de animatiedivisie van Lucasfilm Ltd voor US$10 miljoen.  In datzelfde jaar maakt John Lasseter Luxo Jr., de alllereerste computergemaakte animatiefilm van Pixar Animation Studios.

In 1991 sluit Disney een contract af met Pixar voor 3 computergeanimeerde films. De eerste in de rij is Toy Story (1995). En hoewel de Pixar films een enorm succes kennen, loopt de samenwerking tussen Disney en Pixar niet van een leien dakje.

Op 24 januari 2006 kondigen The Walt Disney Company en Pixar aan dat ze een akkoord bereikt hebben over de overname van Pixar. Op 5 mei 2006 wordt Pixar een onderdeel van The Walt Disney Company. De overname geschiedt door middel van een aandelenruil. Met een belang van 50,6% in Pixar dat is omgezet naar 7% van de aandelen van Disney, is Jobs daarmee de grootste (individuele) aandeelhouder in Disney geworden.

Cars (2006) is de eerste film die verschijnt onder het Disney-Pixar logo.

 

OVERZICHT DISNEY-PIXAR FILMS