Walt Disney en EXPO 58

Op zondag 6 juli 1958 bezocht Walt Disney de EXPO 58 te Brussel, de eerste grote Wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog.

Hij was er om zijn bijdrage aan het Amerikaanse paviljoen te inspecteren en Didier Vanneste, zoon van André (zie artikel Disney Legend ), herinnert zich: "Walt wilde de Expo bezoeken als gewone toerist, hij droeg een hoed en een zonnebril en mijn vader wist hem incognito binnen te loodsen. Walt was echter erg geliefd in België en werd al vlug door de journalisten herkend die hem bestookten met vragen over zijn nieuwste films".

De Amerikaanse bijdrage aan de wereldtentoonstelling bestond uit een rond gebouw dat toen de grootste cirkelvormige constructie ter wereld was en had als thema 'The American Way of Life'. Het bevatte vier onderdelen en één ervan huisvestte Disney's bijdrage: het Circarama Theatre. In een cirkelvormige filmzaal werd door middel van gesynchroniseerde projectoren en luidsprekers een panoramische zicht van 360° gecreëerd. De filmvoorstelling met als titel 'America the Beautiful' toonde spectaculaire beelden van de USA en werd na de wereldstentoonstelling vertoond in Disneyland tot 1967.

disney bezoek exposition 1958

Naast Disney's filmvoorstelling werd er in het Amerikaans paviljoen ook Coca Cola en de allereerste kleurentelevisie voorgesteld, het paviljoen vormde tevens het décor voor sprookjesachtige modeshows.

Na de wereldtentoonstelling werd het gebouw geschonken aan de Belgische Staat. Het werd omgedoopt tot Amerikaans Theater en dient nog steeds als VRT studio.

Bij de opening van Euro Disney in 1992 was er in het park een gelijkaardige attractie 'Le Visionarium'. Voor die attractie werd een volledig nieuwe film gemaakt met Europa als thema. De attractie verdween in 2005 om plaats te maken voor de nieuwe Buzz Lightyear Laser Blast in 2006.

Bron:  http://www.anno-expo.eu/nl/wtweetjes/273

Bron:  http://www.c20society.org.uk/docs/building/brussels_expo.html