Aanbieding

De clubbladen van Meet The Magic kunnen nu nog besteld worden.

Beauty and the Beast

beauty and the beastPremière: 13 november 1991 in het El Capitan Theatre in Hollywood

Officiële release: 22 november 1991

Status: 30ste Classic
 
Nederlandse titel: Belle en het Beest

Release B en NL: 26 november 1992

Speelduur: 8 4 minuten

Re-releases:    Voor de IMAX versie van 2002 werd de destijds verwijderde song "Human Again" opnieuw ingevoegd (speelduur: 91 minuten).

Video/DVD:    Verscheen op video en laserdisk in 1992. De DVD verscheen in 2002.

Verhaal: In een klein Frans dorpje zorgt de mooie en intelligente Belle voor haar vader, de excentrieke uitvinder Maurice. De ijdele Gaston is verliefd op haar maar Belle gaat niet in op zijn avances. Als Belle's vader naar de jaarmarkt trekt, slaat zijn paard op hol en zo komt hij in een geheimzinnig kasteel terecht waar hij door de kasteelheer, een afzichtelijk beest, in de kerker wordt gegooid. Belle snelt hem ter hulp en stelt voor om haar vaders plaats in te nemen. In het kasteel ontdekt ze dat alle personeelsleden betoverd zijn. De betovering kan alleen verbroken worden als het beest weer opnieuw door iemand geliefd wordt.

belle en het beestAls Belle zich steeds meer aangetrokken voelt tot het beest krijgt het personeel weer hoop op redding. Het beest laat Belle vrij zodat ze haar vader weer kan opzoeken. Ondertussen weet Gaston echter dat hij geen kans meer maakt bij Belle en hij hitst de inwoners van het dorpje op om het kasteel te bestormen. Als het beest dodelijk verwond wordt, kan Belle net op tijd haar liefde verklaren om de betovering te verbreken.

Weetje:   Eén van Disney's meest succesvolle realisaties. Tot op heden is Beauty and the Beast de enige tekenfilm die ooit een Acadamy Award nominatie kreeg voor "Beste film". Het was tevens de eerste tekenfilm die een Golden Globe won voor "Beste film" (meer in MTM 28).

Foutje:  Tijdens de openingssong, wanneer Belle al lezend door het dorp wandelt, verdwijnt plots het mandje dat ze aan haar arm draagt om even later weer terug opnieuw te verschijnen. 

> terug naar lijst Disney classic