Disney Legend ANDRE VANNESTE

André Vanneste vertegenwoordigde tot 1993 de Disney Company in de Benelux en was een goede vriend van Walt Disney.  
Zijn zoon Didier Vanneste* herinnert zich:
"Mijn vader werkte met hart en ziel voor Disney, het was alsof hij het deed voor zichzelf of voor zijn eigen familie. Hij handelde alle zaken zeer persoonlijk af, of het nu ging om de ondertekening van een belangrijk contract of de uitgave van een cent".

André werd geboren in Brussel op 12 mei 1927. Op 16 jarige leeftijd nam hij tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als vrijwilliger bij het Belgische Rode Kruis. Daar diende hij in een team dat slachtoffers uit gebombardeerde gebouwen trachtte te redden. Voor zijn moedige daden kreeg hij een onderscheiding van het Rode Kruis.

andre vannesteNa de oorlog studeerde hij af aan de Commerciële School St. Louis in Brussel, waar hij "Zaken en Financiën" volgde. Zijn eerste baan was vertegenwoordiger van een brouwerij en in 1948 kwam André in de filmindustrie terecht als vertegenwoordiger voor Universal Pictures in Brussel. Tijdens deze periode ontmoette hij de Fransman Armand Bigle die hij later vervoegde bij Screpta Brussel. Dit was het Zwitsers/Benelux bureau voor Walt Disney Productions, opgericht door Bigle in 1947. André werkte er als beheerder van de commerciële afdeling en hielp de bevordering van Disney publicaties door het hele land.

 Al snel werd hij gepromoveerd tot directeur van het agentschap en sloot een contract met één van de grootste uitgeverijen in Europa, VNU in Haarlem (Nederland). Vervolgens droeg hij bij aan de uitbreiding van het gamma Disney tijdschriften uitgegeven door VNU, terwijl hij ook nieuw leven wist te blazen in de bestaande publicaties, zoals het 'Donald Duck Magazine'. Onder zijn leiding bereikte dit tijdschrift een grote populariteit in Nederland, met een verkoop van 380.000 exemplaren per week.

In 1973 werd Screpta Brussel overgenomen door Walt Disney Productions en werd André officieel werknemer van de Disney Company. Hij focuste zich steeds meer op merchandising en verkoopbevordering, en ontwikkelde verschillende promotiecampagnes bij de releases van o.a. 'Cinderella' en 'Peter Pan'.

Na meer dan 40 jaar, sloot hij in 1993 zijn loopbaan af bij Disney als vice-president en directeur van The Walt Disney Company Benelux.
André Vanneste overleed op 2 mei 1995, in Brussel.

Op 12 april 1997 tijdens de viering van de vijfde verjaardag van Disneyland Paris werd André Vanneste postuum geëerd als Disney Legend. Dit is een eerbetoon aan mensen die een belangrijke bijdrage leverden of zich op een unieke manier ten dienste stelden van de Walt Disney Company. André is de enige Belg die ooit die onderscheiding kreeg.

* Didier Vanneste
Hij is sinds 2007 senior vice president van Disney Consumer Products Emerging Markets en is verantwoordelijk voor merchandise licensing voor het Midden Oosten en Afrika.

Bron:  http://legends.disney.go.com/legends/detail?key=Andr%E9+Vanneste